1. Tesisinizi Denetleyin

Herhangi bir değişiklik yapmadan önce personel, kiralar, bina bakımı, kamu hizmetleri, sigorta maliyetleri, malzeme ve tedarik maliyetleri vb. dahil olmak üzere mevcut işletme maliyetlerinizi anlamanız gerekir. Bu bilgiyle, ilk ana ilgi alanı olan doğrudan işçilik maliyetlerinizi ele almaya hazır olacaksınız.

Doğrudan İşçilik Maliyetleri

Doğrudan işçilik maliyetleriniz genellikle üretim sürecini tamamlamak için gereken personel maaşlarıyla ilişkilendirilir. Ancak, fazla mesai ücretini, yerine geçen zamanı, sağlık sigortası masraflarını, kâr payı katkı paylarını, emeklilik planı masraflarını, tatil ücretini, seyahat masraflarını ve işten çıkarma tazminatlarını da kapsayabilir. Bu maliyetleri azaltmak için atabileceğiniz birkaç adım vardır.

2. Ücretleri ve Personel Çalışma Saatlerini İnceleyin

Personel ücretleri, herhangi bir üretim organizasyonu için büyük bir maliyet oluşturur, bu nedenle bunları gözden geçirmeye değer. Şu anda istihdam ettiğiniz tüm personele ihtiyacınız var mı? Personel, daha fazla değer katan roller için yeniden eğitilebilir mi ve başka bir yerde ödenenlerle orantılı ücretler ödüyor musunuz?

Bazı rolleri tam zamanlıdan yarı zamanlıya kaydırarak veya vasıfsız işçiliği teknolojik olarak gelişmiş araçlarla değiştirerek maliyetleri azaltabilirsiniz. Üretim hatlarınızı düzene sokmak, personel ihtiyaçlarının azaltılmasına da yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, ciro hedefi işinize gereksiz maliyetler getirebileceğinden, optimum personel alımı aynı zamanda personeli elde tutma ile ilgilidir. Reklam faaliyetleri, yeni personelin işe alınması ve eğitilmesi, bir işe alım ajansının hizmetleri için ödeme yapmak da dahil olmak üzere, bir işletmeye büyük maliyetler getirebilir. Çalışanların neden işten ayrıldığını anlamak ve iş yeri kültürü veya maaş skalaları gibi sorunları ele almak, maliyetli personel sirkülasyonunu önleyebilir.

3. Personel için Süreç Planlamasını Kullanın

Personeli gereksiz yere vardiya için programlamaktan kaçınmak için süreç planlamayı kullanın. Yöneticilerin bir vardiya için gerekli personel sayısını tahmin etmesi yaygın bir durumdur ve belirli bir vardiyada gerekli olmayan personel için ödeme yapılması anlamına gelebilir. Bir vardiyada ne çok fazla ne de çok az çalışanınız olduğundan emin olmak için işin tamamlanmasına karşı süreç talebini izlemek için bir planlama yazılım paketi kullanın.

4. Çalışan Verimliliğini Optimize Edin

Çalışanlarınızın ellerinden gelenin en iyisini yapmasını istiyorsunuz, bu da çalışanlarınızın becerilerini gerekli görevlerle uyumlu hale getirdiğinizden emin olmanız anlamına geliyor. Ayrıca iş gücünüzün becerilerini ve uzmanlığını geliştirmelisiniz, bu sadece üretkenliği artırmakla kalmayacak, aynı zamanda personelin motivasyon seviyelerine de yardımcı olacaktır. Motivasyon, teşvikler ve çalışanlara sağlanan faydalar yoluyla da geliştirilebilir. Personelinizi mutlu ve motive tutmak, operasyonun genel verimliliğini artıracaktır, bu nedenle, herkesin daha geniş bir ekibin parçası olduğunu ve şirkete yatırım yaptığını hissetmesi için hedefleri ve başarıları paylaşmak iyi bir fikirdir.

Daha yüksek vasıflı işçiler daha yüksek ücret oranları gerektirme eğiliminde olduğundan, bazıları çalışanların becerilerini artırmanın ardındaki mantığı sorgulayabilir. Ancak vasıfsız işçiler, üretim sürelerine zarar verebilecek ve önemli müşteri ilişkilerine zarar verebilecek pahalı hatalar yapabilir. Daha iyi eğitimli çalışanlara daha fazla para ödemek, uzun vadede maliyetleri düşürür.

5. Süreçleri Optimize Etmek İçin Yazılım Araçlarını Kullanın

Envanterleri, muhasebeyi, bordroyu, satış noktasını, personeli ve daha fazlasını yönetmenize yardımcı olacak yazılım araçlarına yatırım yapmaktan korkmayın. Bu, operasyonunuzu kolaylaştırmaya ve fazla personel çalıştırma, aşırı stok siparişi ve depolama, lojistik ve malzeme satın alma gecikmeleri gibi sorunları önlemeye yardımcı olacaktır. Analitik ve e-ticaret, müşteri ilişkileri yönetimi, fabrika çizelgeleme veya kurumsal kaynak planlama yazılımları arasından hangisini seçerseniz seçin, bu çözümler genellikle endüstri uzmanlarını işe almaktan daha ucuza mal olur ve üretkenliği artırmaya devam eder.

Malzeme maliyetleri

Malzeme maliyetleri, üretim için gerekli olan hammaddelerin yanı sıra, yakıt ve enerji giderleri, paketleme, yedek parça ve daha fazlasını içerir. Bu maliyetler tipik olarak genel üretim işi maliyetlerinin büyük bir bölümünü oluşturur, bu nedenle mümkün olan her yerde azaltılmalıdır.

6. Tedarikçilerinizle Pazarlık Yapın

Malzemeleriniz üzerinde daha iyi bir anlaşma yapmak için tedarikçilerinizle müzakere etmek, onlarla iyi bir çalışma ilişkisi gerektirir. Bununla birlikte, tedarikçinizle iyi bir ilişkiniz varsa, toplu siparişler veya hızlı ödeme için bir indirim pazarlığı yapabilirsiniz. Diğer tedarikçilerin fiyatlarını bilmek, tedarikçiniz geleneklerinizi sürdürmek konusunda istekli olabileceğinden, bu konuda yardımcı olabilir.

7. Yalnızca İhtiyacınız Olan Malzemeleri Satın Alın

Fazla stokta bağlı paraya sahip olmak, nakit akışınızı ve ayrıca depolama için maliyeti azaltır. Envanter yazılımı, stok ihtiyaçlarınızı önceki trendlere göre yönetmenize yardımcı olabilir. Alternatif olarak, yalnızca satışlar doğrultusunda ihtiyaç duyuldukça yeni malzemeleri satın aldığınız tam zamanında bir yaklaşım benimseyebilirsiniz.

8. Güvenilir Tedarikçiler Bulun

Tedarikçilerinizin teslimatları sıklıkla geciktirdiğini veya maliyetlerini rekabetin üzerinde artırdığını fark ederseniz, alternatif bir kaynak aramanın zamanı gelmiş olabilir. Malzemeleriniz için daha rekabetçi ve güvenilir bir tedarikçi bulabilirsiniz. Yerel bir tedarikçi olarak, malzemelerinizi size göndermek için kullanılan zaman ve yakıtın daha ucuz olabileceği ve muhtemelen daha sık gönderiler sunabileceği düşünülmeye değerdir.

9. Pahalı Malzemeleri Daha Uygun Olanlarla Değiştirin

Sürekli aynı hammaddeleri kullanarak tekdüzeliğe kapılmayın, aynı sonucu veren (kaliteyi bozmadan) daha ucuz alternatifler bulabilirsiniz. Bu, geri dönüşüm malzemeleri dahil, pahalı malzemeleri daha ucuz olanlarla değiştirmeyi içerebilir.

10. Gözden Geçirin, Yeniden Tasarlayın ve Geri Dönüştürün

Maliyete karşı değerlerini, değerlendirmek için ürünlerinizi ve üretim süreçlerinizi gözden geçirmeye değer. Verimliliği en üst düzeye çıkarmak, bir ürünü daha az atık olacak şekilde yeniden tasarlamak veya bu atık malzemeyi geri dönüştürmek anlamına gelebilir. Ne kadar az çöpe atarsanız, o kadar az para kaybedersiniz ve çevreye de yardımcı olursunuz. Yalın bir üretim yaklaşımı, kötü işçiliği yeniden yapmak için daha az zaman harcanması ve daha az bozulma anlamına gelen iyileştirilmiş kalite kontrolüyle bu konuda yardımcı olabilir. Üretkenliğinizi artırmak ve olası arıza sürelerini azaltmak için ekipmanınızın doğru bir şekilde izlendiğinden ve bakımının yapıldığından emin olmak için üretim döngüsü içindeki gereksiz veya zaman alıcı süreçleri kaldırın veya iyileştirin. Otomasyon, manuel görevlerde insan hatasını ortadan kaldırarak ve süreçleri hızlandırırken, personelinizi değer katan rollerde daha verimli kullanmanıza izin vererek de yardımcı olabilir. Atıkları azaltırken prosesleri ve ürünleri yeniden tasarlamak genel malzeme maliyetlerinden tasarruf sağlayabilir.

11. Paketleme Maliyetlerini Azaltın

Daha fazla şirket sadece maliyetleri değil aynı zamanda çevreyi de korumak için daha az ambalaj kullanıyor. Fazla paketleme, yalnızca ham madde maliyetini artırmakla kalmaz, aynı zamanda ağırlığı da artırarak nakliye maliyetlerini artırır. Paketlemenin yanı sıra, kağıtsız dokümantasyonu da göz önünde bulundurarak kâğıt, mürekkep ve yazıcılardan tasarruf etmeyi düşünebilirsiniz.

Üretim Genel Giderleri

Üretim işletmelerinin personel ve malzeme maliyetlerinin yanı sıra elektrik ve gaz gibi genel giderleri, üniforma veya KKD gibi personel malzemelerini, baskı ve kırtasiye maliyetlerini, araçları ve daha fazlasını karşılaması gerekir. Bu genel giderleri azaltmak, herhangi bir işletme için tasarruf sağlayabilir.

12. Kiralarınızı İnceleyin

Tüm üretim şirketleri, depolar ve tesisler genelinde kira maliyetlerini düzenli olarak gözden geçirmelidir. Sadece ödediğiniz kiraların adil olup olmadığını değil, aynı zamanda daha küçük ve daha ucuz bir tesisle başa çıkıp çıkamayacağınızı, hatta bazı kiralardan tamamen kurtulup kurtulamayacağınızı da değerlendirmelisiniz. Hibrit çalışma giderek daha normal hale geldikçe, ofis alanlarına talep azalıyor, bu da operasyonunuzun bu alanını tamamen küçültebileceğiniz anlamına geliyor.

13. Bakım Bütçenizi İnceleyin

Aşırı veya gereksiz olmadıklarından emin olmak için bakım maliyetlerinizi düzenli olarak gözden geçirmelisiniz. Ekipmanınızın yaşam döngüsünü anlamak ve buna göre bir bakım stratejisi uygulamak, ne zaman değişim gerekebileceğini belirlemenize ve ayrıca bakımı daha sessiz üretim dönemleri için planlayarak pahalı arıza sürelerinden kaçınmanıza olanak tanır.

14. Çeşitli Maliyetleri İnceleyin

Ofis malzemeleri, temizlik hizmetleri veya üniformalar gibi çeşitli maliyetler tek başına çok görünmeyebilir, ancak kısa sürede artabilir. Bu daha küçük maliyetleri gözden geçirmek ve fazla harcamayı önlemek, toplam harcamalarınızı azaltabilir.

15. Azaltılmış Enerji Tüketimi

Çevreci davranarak ve aynı zamanda çevreye yardımcı olarak enerji faturalarınızı azaltabilirsiniz. Örneğin, makinelerinize güç sağlamak için güneş panelleri kurabilir misiniz? Diğer enerji tasarrufu seçenekleri, enerji tasarruflu aydınlatma, daha iyi yalıtım, yenilenebilir ısıtma ve soğutma sistemleri ve daha fazlasını içerir. Ayrıca, makinenizin düzgün çalıştığından emin olmanın yanı sıra kullanılmadığı zamanlarda ekipmanı kapatarak da enerji kullanımından tasarruf edebilirsiniz. Gerekirse otomatik bir kontrol sistemi bu konuda yardımcı olabilir.

Çözüm

Üretim maliyetlerini azaltmak, operasyonunuzdaki verimsizlikleri ve gereksiz harcamaları ortadan kaldırmakla ilgilidir. Ancak, her iyileştirmenin etkisini kontrol edebilmeniz için değişiklikleri kademeli olarak uygulamaya koymak en iyisidir.

Bunun üretkenlik veya kaliteden ödün vermeden başarılması gerekir ve iş gücünüzün mutlu ve motive olmasını sağlamayı da içerir. Bu, bir tür dengeleyici hareket yaratabilir, örneğin, çalışanlarınızın içtiği kahveyi köşeye sıkıştırırsanız, iş yerindeki morale zarar verir değil mi?

İş harcamalarınıza ince ayar yapmak, müşteri tabanınızı tatmin eden ürünler üretmeye devam ederken herhangi bir verimsizlik olup olmadığını görmek için çalışanları, malzemeleri ve genel giderlerinizi değerlendirmeyi içerir.

Hep Hatırlayın!

Yalın Üretim Nedir?

Yalın üretim, bir üretim operasyonunda eş zamanlı olarak israfı en aza indirirken üretkenliği en üst düzeye çıkarma ideolojisine dayalı bir üretim sürecidir. Yalın ilke, israfı, müşterilerin ödemeye hazır olduğu değer katmayan her şey olarak görür.

Yalın üretimin faydaları arasında tedarik sürelerinin ve işletme maliyetlerinin azalması ve ürün kalitesinin artması yer alır.

Yalın üretim olarak da bilinen metodoloji, sağlık, yazılım ve çeşitli hizmet endüstrileri dahil olmak üzere diğer endüstrilerin yanı sıra dünya genelindeki üretim sistemlerini etkileyen belirli bir üretim ilkelerine dayanmaktadır.

Çevik Üretim Nedir?

Çevik üretim, değişen müşteri taleplerini, ihtiyaçlarını veya isteklerini hızlı bir şekilde karşılayabilmeye vurgu yapan, hız, yanıt ve çeviklikten rekabet avantajı yaratan bir üretim metodolojisidir.

Müşteriler, teslimat süreleri ve ürün ve hizmetlerin özelleştirilmesi konusunda daha yüksek standartlar beklerken, çevik üretim, şirketlerin kısa fırsat pencerelerinden yararlanmalarına ve aynı zamanda rekabetten daha verimli ve esnek bir şekilde sunmalarına olanak tanır.

Bu, araçlar, teknolojiler, süreçler ve eğitimin yanı sıra, kalite ve üretim maliyetlerini kontrol ederken gereksinimlere yanıt vermek için uzmanlıklarını kullanabilen etkin personel ile elde edilir.